Avointen julkaisujen määrä kasvaa – oikeustieteellisen tiedekunnan vanhat valintakoekirjat UniContentiin

23.6.2020 Admin

Unigrafian ja Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yhteistyö laajenee tänä kesänä, kun UniContentin julkaisuvalikoimaan lisätään 26 valintakoekirjaa vuosilta 2014–2019. Julkaisut ovat avoimia kaikille, eikä erillistä kirjautumista palveluun tarvita.

Yhteistyö oikeustieteellisen tiedekunnan julkaisujen välittämisestä ja jakelusta alkoi Forum Iuris -julkaisusarjasta jo 15 vuotta sitten,” kertoo Unigrafian asiakkuuspäällikkö Eeva Hagel. Sarjan lisäksi Unigrafia on lukuisia vuosia taittanut ja painanut oikeustieteellisen tiedekunnan valintakoekirjat sekä järjestänyt niiden myynnin. “Vuosia sitten, kun valintakoekirjat julkaistiin vain painettuina kappaleina, opiskelijat ryntäsivät julkaisupäivänä Helsinkiin,” Hagel muistelee. “Meillä oli myyntipiste Porthaniassa, sen jono jatkui Yliopistonkatua pitkin, ja katosi kulman taakse Mikonkadulle. Kaikki halusivat kirjan samalla sekunnilla, sillä kilpajuoksu opiskelupaikoista alkoi kirjojen julkaisupäivänä.”

Nykyään valintaprosessi on kaikkien yliopistojen yhteinen. Valintakoekirjat julkaistaan sekä painettuna että sähköisenä versiona, ja niitä myydään ainoastaan Unigrafian verkkokaupassa. Näin kaikki hakijat ovat samassa asemassa ja pääsevät tekemään tilauksen samalla kellonlyömällä. Se on reilua ja yhdenvertaista.

Sähköisiä versioita pääsee lukemaan Unigrafian kehittämän lukuympäristön, UniContentin kautta. Palvelu otettiin käyttöön keväällä 2018, jolloin tiedostojen lukuoikeus annettiin maksutta kaikille painetun kirjan ostajille. Vuonna 2019 sähköinen kirja muuttui maksulliseksi muistiinpano-ominaisuuksien myötä. Nyt sähköinen versio on tarjolla kaikille maksutta, mutta myös maksullinen versio on valikoimassa. Sen lunastamalla hakija saa henkilökohtaisen, omalle tabletille ladattavan version, johon pystyy tekemään merkintöjä ja muistiinpanoja. Nimellinen hinta kattaa käytännössä vain käyttäjätilin ja henkilökohtaisen julkaisutiedoston rekisteröintimaksun.

Pääsykoekirjat avoimesti lukiolaisten ja oikeustieteestä kiinnostuneiden käyttöön

“UniContentin rakentaminen lähti itse asiassa oikeustieteellisen tiedekunnan tarpeista, sovelluksen lähtökohtana olivat valintakokeiden asettamat vaatimukset.” Eeva Hagel kertoo. “Valintakoekirjojen sisältöjä haluttiin julkaista avoimesti, jottei kenenkään pyrkiminen jäisi rahasta kiinni. Alustaa kehitetään edelleen valintakokeeseen pänttäävien opiskelijoiden antaman palautteen perusteella. Se palaute on meille kullanarvoista.”

Osa oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoista valitaan yliopistoon todistusvalinnalla. Käsitys oikeustieteen perusteista saattaa syntyä siis vasta ensimmäisillä kursseilla. Vanhat, oikeuden perusteita käsittelevät valintakoekirjat soveltuisivat hyvin lukioiden kurssimateriaaleiksi, ja niistä hyötyisivät eritoten todistuksen perusteella oikeustieteelliseen hakevat. “Siksi olemme suunnitelleet nyt yhdessä oikeustieteellisen tiedekunnan kanssa aiempien valintakoekirjojen avointa julkaisemista UniContentissa lukiolaisten tai muutoin oikeustieteistä kiinnostuneiden käyttöön”, Eeva Hagel paljastaa. “Molemmilla kotimaisilla kielillä julkaistuja kirjoja on kaiken kaikkiaan 26, ja ne tulevat saataville UniContentiin kesäkuun aikana. Lukeminen on maksutonta, eikä erillistä rekisteröitymistäkään tarvita.”

Poikkeuksellinen kevät on vauhdittanut muidenkin tiedekuntien kiinnostusta julkaista painettua kirjallisuutta sähköisinä, kaikille avoimina versioina. Vuosiakin vanhan kirjan sisältö saattaa edelleen olla relevanttia, ja sille voi löytyä lukijoita myös yliopistoyhteisön ulkopuolelta. Avoimuus on tärkeää, ja kaiken lisäksi kirjan julkaiseminen sähköisenä on huomattavasti uusintapainosta edullisempaa ja nopeampaa. Kysy lisää avoimesta julkaisemisesta: asiakaspalvelu@unigrafia.fi.

Oikeustieteellisen avoimia julkaisuja voi lukea täällä (unicontent.unigrafia.fi).

, , , ,