Helsingin yliopisto avasi uuden Tiedekulman keskelle HY:n keskustakampusta syyskuun lopussa 2017. Tämä kolmikerroksinen tila toimii yliopiston näyteikkunana sekä tapahtumafoorumina: kaikille avoimella katukerroksen tapahtumatorilla eli Stagella järjestetään luentoja, esityksiä ja paneelikeskusteluita. Alakerrassa ja yläkerrassa on tiloja opiskeluun ja kokoustamiseen. Vierailijoita palvelee lisäksi lounas- ja iltakahvila.
Unigrafia on tiiviisti mukana Tiedekulman toiminnassa: tilojen teknisistä esitysratkaisuista vastaavat Unigrafian studiomestarit. Kävimme tutustumassa studiomestari Onni Vakkurin työpäivään eräänä aurinkoisena talvipäivänä.
On kiehtovaa olla mukana tällaisen ison uuden jutun avauksessa. Olen ollut avajaisista lähtien päivittäin täällä pyörimässä, Vakkuri kertoo. Hän istuu Stagen nurkalla sijaitsevan työpisteensä tiskin takana.
Alkamaisillaan on HY:n järjestämä luentoesitys ja paneelikeskustelu, joka on kerännyt paikalle kiinnostuneita kaupunkilaisia. Vakkuri ohjaa Stagen valoja yhden ohjaus- eli miksauspöydän kautta, ja toisen avulla toteutetaan keskustelijoiden mikrofonien äänentoisto. Lisäksi yleisön joukossa kiertää kuution muotoisia, pehmustettuja ja siten heittelyäkin kestäviä mikrofoneja, joihin voidaan lausua yleisökysymyksiä. Paneelikeskustelu myös striimataan nettiin – siinä kolmas miksausyksikkö Vakkurin ohjattavaksi. Lisäksi paneelikeskustelun vetäjän diaesityksen heijastaminen seinälle toteutetaan Vakkurin työpisteeltä.
Studiomestarit työskentelevät vuoroissa
Tiedekulma on auki päivittäin aamuvarhaisesta myöhään iltaan, ja Unigrafian studiomestarit työskentelevätkin vuoroissa. Tänään Vakkuri on saapunut aamuvuoroon ja iltavuorolainen ottaa ohjat käsiinsä iltapäivän kuluessa. Isommissa tapahtumissa, esimerkiksi monikameratuotannoissa, töissä on useampi studiomestari samanaikaisesti.
Tällä hetkellä voidaan sanoa, että kaikki talon tekniikka on meidän hallussamme, Vakkuri kertoo ja jatkaa: Ja jos talon tiloissa on teknisiä ongelmia, me käymme korjaamassa.
Vakkuri liikkuu määrätietoisesti työpisteellään. Muutamilla napin painalluksilla hän kontrolloi videokameroiden kuvakulmia ja tarkennuksia. Valot vilkkuvat ohjausyksikön laitteissa. Kaiuttimissa soi mukavan rauhallinen pianomusiikki. Joku tilaa kovaäänisesti kahvia, opiskelijaporukka lounastaa. Täällä on mielenkiintoinen ja kutsuva tunnelma.
Yläkerrassa lisää tiloja
Studiomestarit huolehtivat myös Tiedekulman toisessa kerroksessa sijaitsevan, vielä rakenteilla olevan äänitys- ja videostudion palveluista. Studion kupeessa on myös pieni editointiyksikkö, jossa voidaan valmistaa videopätkiä, Youtube-videoita ja muita av-tuotteita.
Annamme myös lisäkoulutusta Tiedekulman hosteille, että he osaisivat käyttää talon tekniikkaa esimerkiksi kokoustiloissa ja alakerran opiskelutiloissa, Vakkuri sanoo.
Tiedekulman toisessa kerroksessa on myös avara ja viihtyisä kokoushuone, jota voidaan vuokrata yhteisöille ja yrityksille heidän tarpeisiinsa. Lasisen seinän läpi lankeaa huikea näkymä Stagen suuntaan. Täällä kelpaa kokoustaa!
Tiedettä näkyvämmäksi
Helsingin yliopiston näkökulmasta Tiedekulma on tärkeä kohtauspaikka tieteen tekijöiden ja tieteestä kiinnostuneiden välillä.
Tämä on meille tärkeä markkinointialusta ja investointi. Tutkijoiden ja opiskelijoiden työ sekä koko opiskelijaelämä ovat Tiedekulmassa uudella tavalla esillä, ja tavoitteena on, että Tiedekulmassa käydään kaupungin kuumimmat keskustelut, joita yliopisto rohkeasti johtaa sille tärkeissä asioissa, HY:n markkinointipäällikkö Tanja Paananen kertoo. Hän on tyytyväinen studiomestareiden panokseen:
Studiomestarit hyppäsivät liikkuvaan junaan, kun meille tuli kiire Tiedekulman avaamisen kanssa. Ei jäänyt AV-laitteiden testaamiseen ja henkilöstön kouluttamiseen juurikaan aikaa. Studiomestarit osoittivat suurta ammattitaitoa ja joustavuutta ja ottivat tilanteen haltuun. Vaikka oli haasteita, kaikilla oli positiivinen asenne ja jokainen Tiedekulman tiimissä pystyi venymään tarpeen mukaan.
Unigrafialle uusi aluevaltaus
Unigrafia on viime vuosina videoinut ja striimannut esimerkiksi väitöstilaisuuksia, luentotapahtumia ja seminaareja. Tiedekulman studiomestareiden kautta Unigrafia laajentaa edelleen osaamistaan tällä koko ajan kasvavalla visuaalisen viestinnän alueella. Ja studiomestareiden työ on totta kai vuorovaikutteista:
Ensin on käyty tapahtuman speksit asiakkaan kanssa läpi mailitse, asiakkaan tarpeiden mukaan. Sitten asiakas toimittaa tekniset materiaalit ja me käymme työhön, Vakkuri valaisee työprosessia ja lopettaa: Tapahtuman jälkeen vedetään järjestäjän kanssa yhteen, miten tapahtuma on mennyt. Toistaiseksi palaute ja pöhinä ovat olleet hyviä. Yhteistyö yliopiston henkilöstön kanssa on toiminut, enkä kyllä keksi, että olisi ollut mitään kommelluksia.
Helsingin yliopiston Tiedekulma on avoinna ma–pe klo 6.30–22, la klo 10–20 ja su klo 10–21. Unigrafian studiomestarit päivystävät Tiedekulmassa tilojen aukioloaikoina.