Valokuvaan, striimaan ja toimin studiomestarina Tiedekulmassa, kertoo syyskuun puolivälissä Unigrafian leivissä aloittanut Maria Mihhailova. Audiovisuaalisen asiantuntijan monipuoliseen työnkuvaan kuuluvat tulevaisuudessa myös av-tukipalvelut.
Mihhailova on tehnyt valokuvauskeikkoja aiemmin freelancerina. “Kun minua pyydettiin vakituiseen pestiin, tiesin tarkalleen, millainen porukka minua odottaa. Olen tehnyt töitä nykyisten kollegojeni kanssa jo vuoden verran, tilatkin ovat ehtineet tulla tutuiksi. Unigrafialla on muutenkin hyvä maine, joten oli helppo vastata kyllä”, Mihhailova tunnustaa hymyillen.
Erityisesti tapahtumavalokuvaajana tunnettu Mihhailova oli ennen Unigrafialle siirtymistä mukana kehittämässä ja koordinoimassa Kulttuuriareena Glorian mediaryhmää useamman vuoden ajan. Työ oli nopeatempoista, sillä yhden viikonlopun aikana kuvaussuunnitelma saattoi pitää sisällään teatterinäytöksiä, pienimuotoiset festarit ja Sibeliuslukion bändimaratonin.
Glorian vuosina työnkuvaan kuului myös palkkatuella työllistettyjen nuorten perehdytys mediatoimialaan. “Minua kutsuttiin hanhiemoksi, sillä työn opastamisen ohessa yritin samalla opastaa nuoria elämässä eteenpäin. Etsimme yhdessä koulutusmahdollisuuksia ja työpaikkoja, ja joskus täytimme veroilmoituksiakin. Kevyeksi hommaa ei voinut luonnehtia, mutta palkitsevaa se oli. Moni sai kokemuksen myötä koulutuspaikan tai työpaikan syrjästä kiinni, ja lähetti kiitokset jälkikäteen. Se tuntui hyvältä.”
Unigrafialla audiovisuaalisen asiantuntijan työpäivät ovat vaihtelevia. Yhtenä päivänä kuvataan henkilökuvia ja kuvituskuvaa kampuksen verkkosivuille tai dokumentoidaan seminaarin kulkua, seuraava päivä kuluu kuvien läpikäynnissä ja editoinnissa. Kolmantena päivänä striimataan sidosryhmätapahtumaa ja neljäntenä huolehditaan tekniikasta Tiedekulman keskustelutilaisuudessa.
“Olen filosofiaan kallellaan, ja yliopistomaailma kiinnostaa. Nautin valtavasti siitä, että saan päivittäin olla uuden tiedon äärellä, kuunnella oman alansa huippuasiantuntijoita ja imeä itseeni kaiken sen tutkimustiedon samalla kun teen töitä. Tämä työpaikka on minulle oikea jackpot!”, Mihhailova riemuitsee.
Seuraavaksi työpöydälle on tulossa Unigrafian uusien henkilöstökuvien rakentaminen. “Ensin otetaan testikuvat ja sitten mietitään ilmettä, tyyliä ja valaistusta kollegojen kanssa. Edelliset kuvat olivat mustavalkoiset, nyt halutaan värilliset. Muutama striimauskeikka on myös tiedossa ja pari vuoroa Tiedekulmassa.”
Kaikki kuvaustilanteet eivät ole helppoja. Esimerkiksi potretin kuvaaminen on vaikeaa, jos kuvattavaa jännittää, hän ei pysy paikoillaan tai puhuu taukoamatta. Jännittynyttä ja hermostuneena höpöttävää helpottaa kuvaajan lempeä ja empaattinen lähestymistapa. “Moni on huolissaan, näkyvätkö rypyt, finnit tai vatsamakkarat. Silloin vakuutan, että kuvattava näyttää kauniilta juuri sellaisena kuin on. Vanhempien henkilöiden kohdalla saatan sanoa, että olisi ihme, jos elämänkokemus ei näkyisi kasvoilla – hyvällä tavalla! Ihmisiä tässä vain ollaan.”
Laajempia kuvausprojektejakin on ollut työlistalla. Funidata Oy:n verkkosivujen uudistuksen yhteydessä Maria Mihhailova vieraili yrityksen tiloissa pariin otteeseen. Ensin otettiin kaikista henkilökuvia, sitten keskityttiin ryhmäkuviin ja haastatteluiden yhteyten liitettäviin työntekijän uratarina -kuviin, jossa henkilökuntaa kuvattiin työnsä äärellä. Projekti oli tavallista työläämpi, mutta erittäin hyvin organisoitu.
Mitä uusin unigrafialainen sitten puuhaa vapaa-ajallaan? “Silloin kun en ole perheeni seurassa tai pelastamassa maailmaa, kuvaan musiikkia. Keikat ja konsertit ovat hauskinta kuvattavaa, mitä tiedän. Parhaimpia keikkakuvaushetkiä ovat ne, kun lavalle noussut artisti todella uskoo siihen, mitä hän tekee. Sen näkee ja aistii kamerankin läpi, ja fiilis tallentuu myös valokuviin.”
Siirtyminen freelance-elämästä vakituisen työpaikan rytmiin ei näytä Mihhailovia kaduttavan. “Tätä työtä ei todellakaan tarvitse tehdä vain rahan takia. Jokainen päivä on erilainen, talo on täynnä monipuolista osaamista ja kaikkea saa kokeilla. Kivaa on sekin, etten ole sidottu yhteen toimipaikkaan, vaan saan tehdä töitä eri yliopistoilla ja kampuksilla. Minulla on töissä hauskaa!”
Työpaikka ja oikea tekijä ovat tainneet todella löytää toisensa. Tervetuloa Unigrafialle Maria!