Väitöskirjan taitto -20% kun teet tilauksen syyskuun 2024 aikana!

Väitöskirja

Väitöskirjan tilaaminen on helppoa. Lähetä meille valmis pdf-tiedosto ja hoidamme kaiken muun puolestasi.

Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto ovat tehneet Unigrafian kanssa sopimuksen väitöskirjojen painattamisesta ja verkkoversioiden toteutuksesta. Yliopisto maksaa vakiomuotoisen prepresstyön ja yliopistokohtaisesti erikseen sovitun osuuden painokuluista.

Painatus tehdään sopimuskirjapainossamme, jossa tuotanto on räätälöity väitösasiakkaidemme tarpeisiin sopivaksi. Väitösasiakkaana saat painatuksen myös valmiiksi kilpailutetun hinnaston mukaan.

Väitöskirjan sivujen palkit

Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston väitöskirjat tuotetaan ja tilataan Aallon julkaisualusta-verkkopalvelussa.

Aalto-yliopiston sarjassa julkaistavien väitöskirjojen kannet ja alkusivut tehdään Aalto-julkaisualustalla. Muut sisäsivut ladataan alustalle valmiina PDF-tiedostona.

Aallon Oppimiskeskus antaa neuvontaa julkaisemiseen, julkaisulupiin ja julkaisualustan käyttöön liittyvissä asioissa.

Unigrafian tukipalvelu neuvoo mm. sisältösivujen muotoiluun liittyvissä kysymyksissä, aikataulutuksessa ja materiaalien valinnassa.

Tarkista aikataulu alla olevista ohjeista. Tarvittaessa sovi maksullisesta kiireaikataulusta kanssamme erikseen etukäteen.

Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistosta väittelevät voivat tilata väitöskirjansa suoraan Unigrafialta.

Helsingin yliopisto suosittelee väitöskirjan julkaisemista tutkijakoulun (UHDS)  väitöskirjasarjassa ”Dissertationes Universitatis Helsingiensis”.

Lisätietoja julkaisemisesta saat myös Helsingin yliopiston julkaisuohjeista. Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös oman tiedekuntasi jatko-opintopalveluihin.

Tarkista aikataulu alla olevista ohjeista. Tarvittaessa sovi maksullisesta kiireaikataulusta kanssamme erikseen etukäteen.

Helsingin yliopiston väitöskansio

Lisäpalvelut

Väitöskirjan painamisen lisäksi voit tilata Unigrafialta muitakin väitökseen liittyviä palveluita.

Tarjoamme väitöskirjan graafista suunnitelua ja taittoa.

Kun tilaat väitöskirjan suunnittelun ja/tai taiton syyskuussa, saat 20% alennuksen!

Kysy meiltä myös kuvankäsittelyä ja tiedon visualisointia; graafien ja taulukoiden muotoilu on erityisalaamme. Katso lisää graafisista palveluistamme täältä.

Voit lisäksi tilata Unigrafialta väitöstilaisuutesi videoinnin.
Katso lisää striimauspalveluistamme täältä.

Ohjeita

Tilaa kirjat siten, että ne ovat toimitettuna viimeistään esillepanopäivänä (riiputuspäivä, 5 tai 10 arkipäivää ennen väitöspäivääsi).

Kirjojen tuotantoprosessille on varattava yhteensä 11 arkipäivää. Unigrafiassa ja painossa työskennellään arkipäivisin.

 • PÄIVÄ 1: Aineisto tarkistetaan tilausta seuraavana arkipäivänä.
 • PÄIVÄ 4: PDF-vedos toimitetaan neljäntenä arkipäivänä.
 • PÄIVÄ 6: Jos vedos hyväksytään aamupäivän aikana, pysytään aikataulussa.
 • PÄIVÄ 10: Kirjat valmistuvat PunaMustan painossa Joensuussa.
 • PÄIVÄ 11: Kuljetus asiakkaalle/laitokselle/Punamustan noutopisteeseen Vantaalle.

Mikäli ei ole tilattu toimitusta asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen, ovat kirjat noudettavissa Vantaan noutopisteestä kuljetusta seuraavana arkipäivänä.

Korjauskierrokset siirtävät aina toimitusaikaa, sillä korjauksia ei  ehditä tehdä saman päivän aikana. Korjauksen jälkeen tehdään uusi prepress-työ ja lähetetään uusi vedos hyväksyttäväksi. Jokainen korjauskierros pidentää kirjojen valmistumisaikaa noin kaksi arkipäivää.

Jos väitöskirjan sivutaitto tehdään Unigrafiassa, on toimitusaika 4-5 viikkoa. Tarkka toimitusaika määrittyy kirjan laajuuden sekä kuvioiden, graafien ja taulukoiden määrän mukaan. Pyytämällä tarjouksen saat samalla ehdotuksen aikataulusta.

Mikäli aikataulu ei riitä, sovi kiireaikataulusta kanssamme erikseen etukäteen. Veloitamme prepress-vaiheen nopeutuksesta 124 €. Jos myös painatusaikaa nopeutetaan, on kiiretyön lisäveloitus  186 €.


Väitöskirjan hinta lasketaan sivumäärän, kopioiden, kirjassa käytettyjen värien ja valittujen lisäpalvelujen mukaan.

Sivulla on linkki hintalaskuriin Helsingin yliopiston väitöskirjoille. Lomake ilmoittaa arvion painatuksen loppuhinnalle yliopiston painatustuen jälkeen. Lopulliseen hintaan vaikuttaa lisäksi mm vedosvaiheessa tehtävien korjausten määrä.

Jos haluat kustannusarvion väitöskirjasi taitolle tai suunnittelulle, lähetä tarjouspyyntö sivulla olevan linkin kautta. Pyydä tarjous viimeistään 6 viikkoa ennen väitöspäivää, niin ehdimme aikatauluttaa ja varata graafikon työlle.


Tarvitsemme väitöskirjan aineiston aina tulostusvalmiissa PDF-muodossa, ellei kirjan suunnittelua ja/tai taittoa tilata erikseen Unigrafiasta. Väitöskirjojen sähköisten versioiden tulisi olla lain mukaan saavutettavia.  Löydät tarkempaa tietoa saavutettavuudesta viereisestä sarakkeesta kohdasta SAAVUTETTAVUUSOHJE JA KIRJOITUSPOHJA.

Silloin kun kirja myös painetaan, on tärkeää että kaikki käyttämäsi fontit on upotettu mukaan tiedostoon. Lataa ohje toimivan PDF:n tekemisestä Word-ohjelmalla suomeksi täältä ja englanniksi täältä.


Aalto-yliopiston väitöskirjatilaukset lähetetään julkaisualustan kautta. Helsingin yliopiston väitöskirjat tilataan tilauslomakkeen kautta. Katso alta tarkemmat yliopistokohtaiset linkit.  Yhteistä on se, että kaikki aineisto toimitetaan aina painovalmiina PDF-tiedostona. Ainoastaan taitettavat (tilataan graafikolta erikseen) aineistot voi lähettää Word-muodossa.

Jos väitöskirjassasi on erillisjulkaisuja (artikkelit), nimeä ne siten, että järjestys selviää nimestä. Esimerkiksi 1_Matin_väitöskirja.pdf, 2_Matin_art1.pdf, 3_Matin_art2.pdf ja niin edelleen. Lataa ne myös siinä järjestyksessä, kuin ne laitetaan kirjaan.

Tarkista ennen lähetystä, että tiedostot eivät ole lukittuja tai salasanasuojattuja, myös artikkelit. Suojattuja tiedostoja emme pysty käyttämään.


Lähetämme vedoksen PDF-muodossa sähköpostiisi. Lue tarkasti varsinkin kaikki kansitekstit ja tarkista sivujen järjestys, sivunumerot sekä värisivut. Jos huomaat virheen saatuasi vedoksen, lähetä replynä vedosviestiin uusi PDF vaihdettavista sivuista sekä kirjoita myös erillinen lista kaikista korjauksista. Saat uuden vedoksen, kun korjaukset on tehty ja sivut on vaihdettu.

Vaihdettaviin sivuihin tehdään kaikki prepress-vaiheet uudestaan ja pienenkin korjauksen jälkeen kirjasta tehdään uusi vedos ja painotiedosto. Korjauskierroksiin kuluu siksi aina vähintään puoli tuntia. Veloitamme korjauksista työhön kuluneen ajan perusteella tuntiveloituksena 107,26 €/h. Minimiveloitus ylimääräisestä korjauskierroksesta on puoli tuntia eli 53,63 €.


Väitöskansio eli kustoksen ja vastaväittäjän juhlakansio on hopeanvärinen rengaskansio. Kansio sisältää selästä auki leikatun väitöskirjan, jossa jokaisen tekstilehden välissä on valkoinen välilehti merkintöjä ja muistiinpanoja varten.

Usein tilataan kolme kansiota: vastaväittäjälle, kustokselle sekä väittelijälle. Yhden kansion hinta on 24,80 €.

Helsingin yliopiston väitöskirjan tilauslomakkeessa on kohta, johon merkitään väitöskansioiden määrä. Aalto-yliopiston tilauslomakkeessa kansiot merkitään erikseen lisätietoihin.

Väitöskansiot valmistetaan väitöskirjan painatuksen yhteydessä.  Tämän vuoksi niitä ei voi tilata jälkikäteen.


Painetut kirjat toimitetaan noin kuuden päivän kuluttua vedoksen hyväksymisestä.

Aalto-yliopiston väitöskirjat

Lähetämme painoksesta kuusi kirjaa Kansalliskirjastoon ja loput toimitetaan laitokselle. Yliopisto maksaa toimituksen laitokselle. Kirjapaino lähettää viestin työn valmistumisesta.

Helsingin yliopiston väitöskirjat

Kirjat toimitetaan antamaasi osoitteeseen. Toimitusmaksu on 62 €. Voit myös noutaa kirjat ilman toimituskuluja PunaMustan noutopisteestä Vantaalta arkipäivisin klo 10 – 14 välisenä aikana. Osoite on Koivuhaantie 2 A, 01510 Vantaa. Kirjat ovat noudettavissa yleensä toimitusta seuraavana arkipäivänä. Kirjapaino lähettää viestin työn valmistumisesta.

Kuljetusten tarkkaa aikaa ei valitettavasti voi varata erikseen eikä kuljettaja soita etukäteen. Varmista, että toimitusosoitteessa on koko päivän vastaanottaja paikalla. Jos toimitusosoitteessa on ovikoodi, merkitse sekin toimitusosoitteeseen.

Väitöskirjat toimitetaan yleensä Postin Express-pakettina ovelle. Mikäli vastaanottaja ei ole paikalla, paketti viedään noudettavaksi Postin noutopisteeseen.

Unigrafia toimittaa sähköisen riiputuskappaleen ja Kansalliskirjaston kappaleet  suoraan perille. Sinun tulee itse huolehtia muiden kappaleiden jakelusta. Kansalliskirjastoon toimitettavat kirjat (kuusi tai seitsemän kappaletta riippuen tiedekunnastasi) sisältyvät painosmäärään.


Unigrafia toimittaa sähköisen verkkoversion suoraan yliopiston kirjastoon. Artikkeliväitöksissä verkkoversion riiputuskappaleessa on mukana kaikki artikkelit. Julkisesta versiosta ne poistetaan kirjaston toimesta. Verkkoversio julkaistaan vasta riiputuspäivänä: Aalto-yliopistossa 10 päivää ja Helsingin yliopistossa viisi päivää ennen väitöstilaisuutta.

OHJEITA

Väitöskirjan ensimmäinen sivu on nimiösivu.  Jos teet väitöskirjasi Aalto-yliopistolle, alkusivut nimiösivu mukaan lukien muodostetaan Julkaisualustalla. Julkaisualustaa koskevat ohjeet saat yliopistolta.

Helsingin yliopiston väitöskirjan kaikki sisäsivut tehdään itse. Ensimmäiseltä sivulta, nimiölehdeltä, pitää käydä ilmi kirjan ja väittelijän nimi sekä väitöstilaisuuden ajankohta ja -paikka.

Toisella sivulla (nimiösivun takana) tulee lukea kirjan ISBN-numero (International Standard Book Number) sekä painetulle että elektroniselle julkaisulle. Jos kirjasi julkaistaan jossain sarjassa, sivulle kirjoitetaan myös sarjan ISSN-numero (International Standard Serial Number). Kysy silloin kaikkia numeroita julkaisusarjan päätoimittajalta.

Mikäli kirjaasi ei julkaista missään sarjassa, tilaa ISBN-numerot Kansalliskirjastosta.  Merkitse kirjan kustantajaksi oma yliopistosi.

-> ISBN-numeron tilauslomake Kansalliskirjastosta 


Aalto-Yliopisto

Aalto-yliopiston väitöskirjoissa on vakiokannet, jotka muodostetaan julkaisualustalla. Saat tarkemmat ohjeet yliopistoltasi.

Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistolla kannet ladotaan yleesä Unigrafiassa. Muista tarkistaa vedoksesta kaikki tekstit, myös selkä ja takakansi! Tilauslomakkeella valitset, mitkä kannet kirjaasi haluat

Helsingin yliopiston kannet

 • Jos kirjaa ei julkaista missään sarjassa ja valitset ”Helsingin yliopiston kansi” ladomme kannet väitöskirjoille tehtyyn kansipohjaan. Kannen värit määräytyvät tiedekunnan mukaan. Mikäli liität tiedostoihin kansikuvan, valitsemme kuvallisen kansipohjan. Kuvan koko on noin 18 x 11 cm (vaakakuva). Kuvan oikeasta ja alareunasta leikataan puhtaaksileikkausvaiheessa noin 3 mm. Tarkista vedoksesta, että kuva on oikein asemoitu.

Helsingin yliopiston julkaisusarjan kannet

 • Jos väitöskirjasi julkaistaan julkaisusarjassa, kirjoita tilaukseesi sarjan ISSN-numero, niin ladomme kannet automaattisesti oikeaan pohjaan.

Oma kansi

 • Myös itse suunniteltu kansi on mahdollinen. Suosittelemme käyttämään omaan kanteen ammattigraafikkoa, jotta kansitiedosto on paitsi painoteknisesti toimiva, myös visuaalisesti tyylikäs. Yliopiston logon käytöstä konsultoimme mielellämme etukäteen ja laskemme selän leveyden sinulle valmiiksi.


Kuvat

Kuvaoriginaaleja voi toimittaa painoon joko digitaalisina kuvina, valokuvina, diapositiiveina, negatiiveina tai piirroksina. Erillisten kuvien käsittelystä tai liittämisestä tiedostoon veloitetaan aina erikseen. Yleensä väitöskirjassa kuvat ja kaaviot on sijoitettuna valmiina tiedostoon. Jos teet taiton itse, mutta haluat graafikon muokkaavan kuvia tai kaavioitasi etukäteen, tilaa työ hyvissä ajoin Unigrafian graafikolta.

Digitaaliset kuvat voidaan erotella kahteen ryhmään – sävykuviin ja viivapiirroksiin. Sävykuviin kuuluvat värikuvat sekä harmaan eri sävyjä sisältävät kuvat. Sävykuvat voivat olla joko valokuvia tai piirroksia. Viivakuvia ovat esim. logot ja yksinkertaiset piirrokset, jotka eivät sisällä sävyjä sekä kuvat, joissa on pääosin tekstiä.

Parhaita kuvamuotoja ovat TIF-, EPS ja JPEG-kuvat. Resoluution on sävykuvissa oltava 300 dpi ja viivakuvissa 600 dpi. Verkkoversioihin riittää alhaisempi resoluutio (72 dpi), mutta Unigrafia huolehtii tarvittaessa resoluution pienentämisestä verkkoversion teon yhteydessä.

Jos skannaat kuvia väitöskirjaasi, kannattaa kuvat tallentaa TIF-muodossa. Ota siis mahdollinen koon muunto huomioon jo kuvia skannatessasi – varsinkin, jos painettu kuva on suurempi kuin originaali (esim. postimerkit).  Kuvia voidaan aina pienentää, mutta niiden suurentaminen ei laadun huonontumatta onnistu.

Mikäli skannaat tekstiä, esimerkiksi kuvan jostakin tekstidokumentista, se kannattaa tallentaa 1-bittiseksi mustavalkokuvaksi, jonka resoluutio on vähintään 600 dpi.

Kuvan lisääminen Wordissä

Voit turvallisesti lisätä kuvia Word-asiakirjaan. Varmista, että käytät korkealaatuisia tulostuslaatuasetuksia tallentaessasi PDF-tiedostoa, jonka lataat julkaisualustalle tai Unigrafian tilauslomakkeelle.

Jos tilaat meiltä graafisen suunnittelun ja taiton (hinta lasketaan erikseen), voit lähettää kuvat ja tekstitiedostot erikseen. Muuten kuvien tulee olla paikoillaan PDF-tiedostossa.

Huomaa, että jos jokin kuva tai muu elementti tulee sivun reunaan asti, sinun tulee lisätä kullekin sivulle 3 mm leikkausvaraa ja reunaan ulottuvien elementtien (kuvan tai vaikkapa pohjavärin) tulee mennä ”sivun ulkopuolelle” 3 mm.

Painokone ei laske tekstin merkkejä tai kuvien määrää. Sinun on kuitenkin annettava meille luettelo kaikista värillisistä sivuista, sillä me käsittelemme ne eri tavalla prepress-osastolla.


Sisus lähetetään meille PDF-tiedostona, mutta niiden ei tarvitse olla oikean kokoisia. Mikäli ne on tehty A4-koossa, skaalaamme ne Unigrafiassa lopulliseen B5-kokoon. Mikäli kirjaan tulee erillisiä artikkeleita, lähetä ne erikseen. Skaalaamme jokaisen erikseen ja liitämme ne yhteen valmiina.

Marginaalit

Tyypillisesti sivun koko on kirjoittaessa A4. Lopullisen väitöskirjan koko on kuitenkin B5, joka on 84 % A4-sivusta. Väitöskirjan sivun vasemman ja oikean marginaalin tulee olla A4-koossa vähintään 2,5 cm, sillä sivua pienennettäessä myös marginaali kapenee. Kirjan sidonta pienentää sisämarginaaleja entisestään. Ylä- ja alamarginaalit voivat olla 2,5 cm tai leveämmätkin. Sama sääntö pätee myös kaksipalstaisiin väitöskirjoihin.

Ulkoasun toimivuutta voi kokeilla itse esimerkiksi pienentämällä käsikirjoituksen tulosteita tavallisella kopiokoneella.

Sivunumerot

Sivunumerot laitetaan yleensä sivun alaosaan sekä keskitetään, josta ne ovat nopeasti löydettävissä. Komennot (Insert – Page Numbers…) vievät sinut sivunumerovalikkoon. Valitse (Position: – Top of page (Header) ja (Alignment: – Center). Ensimmäiselle sivulle ei tule sivunumeroa, joten ota pois valinta komennosta (Show number on first page).

Mikäli haluat, että kirjan sivunumero on aina kunkin sivun ulkoreunassa ota huomioon sivuja numeroidessasi, että vasemmanpuoleisille sivuille tulee parillinen ja oikeanpuoleisille pariton sivunumerointi. Vasemmanpuoleisten sivujen (joissa on parillinen numero) numeroinniksi on valittava vasemmanpuolinen numerointi. Microsoft Word -ohjelmassa valitaan sivujen ulkoreunassa oleva sivunumerointi.


Kirjassa tulisi rajoittua enintään kahden erilaisen kirjasinlajin käyttöön. Esimerkiksi otsikoissa sekä viite- ja kuvateksteissä voidaan käyttää groteskityyppistä eli päätteetöntä kirjasinta (kuten Arial) ja leipätekstissä antiikvatyyppistä eli päätteellistä (kuten Times new Roman tai Georgia). Ero otsikoiden ja leipätekstin välillä on oltava selkeä saavutettavuuden ja luettavuuden takia. Muista merkitä julkaisulle rakenne käyttämällä kirjoitusohjelman (Wordin) tyylimalleja. Määritä oikeat fontit valmiiksi kullekin tyylille: otsikkotasot, leipätekstitasot, kuvatekstit yms. Voit myös käyttää valmista tyylipohjaa, lataa se alta kohdasta SAAVUTETTAVUUSOHJE JA KIRJOITUSPOHJA.

Väitöskirja tehdään useimmiten A4-kokoon. Silloin voit valita fontteihin esimerkiksi seuraavat.

 • Pääotsikkokirjasimeksi (1-taso) esim Arial Bold (lihavoitu leikkaus), pistekoko on 16.

 • Leipätekstiksi on Georgia, pistekoko 12, riviväli 15 ( tai esimerkiksi 1,2).

 • Väliotsikoksi (2-taso) Arial Bold, pistekoko 14.

 • Alaotsikoksi (3-taso) Arial, pistekoko 14.

 • Viite- ja kuvatekstiksi Arial, pistekoko 10, riviväli 10.

Huomaa, että jos taitto tehdään suoraan B5-kokoon eli 176 * 250 mm kokoiselle sivulle, fontti on noin 2 pistettä pienempi!

Fonttien upottaminen tiedostoon

Silloin kun kirja myös painetaan, on tärkeää että kaikki käyttämäsi fontit on upotettu mukaan tiedostoon. Lataa ohje toimivan PDF:n tekemisestä Word-ohjelmalla suomeksi täältä ja englanniksi täältä.


Yliopisto suosittaa väitöskirjoihin standardimateriaaleja. Kansikartonkina on täyspäällystetty monikerroskartonki Invercote Creato 260 g ja sisuspaperi on hiokkeeton, päällystämätön peruspaperi Multioffset 100 g. Multioffset on täysin valkoinen paperi. Nämä ovat hinnaston mukaiset vakiomateriaalit sekä Aalto-yliopiston että Helsingin yliopiston väitöskirjoille.

Pieneen lisähintaan voit myös valita laadukkaammat paperit.

Bright –paketissa sisuksen paperi on kevyesti päällystetty G-print 115 g ja kansi täyspäällystetty Galerie art silk 300 g/m2 -kartonki. Ne ovat  hivenen pehmeämmän sävyisiä ja selkeästi laadukkaampia kuin peruspaperivaihtoehto.

Natural –paketissa (entinen Basic) käytetään Scandia Natural White paperilaatua. Paperi on hieman kerman sävyinen,  päällystämätön ja hiokkeeton.

Muista mainita jo tilauksessa, jos haluat käyttää laadukkaampaa paperia!


Jos haluat, voit tilata väitöskirjasi suunnittelun tai taiton Unigrafian graafikolta. Teemme taiton yleensä valmiiseen, väitöskirjoja varten suunniteltuun taittopohjaan mutta halutessasi suunnittelemme kirjallesi yksilöllisen ulkoasun. Kansi voi olla julkaisusarjan mukainen tai HY:n ”valmiskansi” tai voimme suunnitella myös sen yksilöllisesti joko ilman kuvaa tai valmista valokuvaasi tai piirosta hyödyntäen. Graafikkomme voi myös tehdä kuvituksen itse tai etsiä puolestasi sopivan kuvan kuvapankista.

Mikäli tarvitset apua vain kannen suunnitteluun tai yksittäisten taulukoiden tai kuvioiden muotoiluun, kysy meiltä tarjous tai neuvoja. Lähetä tarjouspyyntö täyttämällä lomake tai lähettämällä yhteydenottopyyntö sivun vasemman laidan kontaktilomakkeella.


Unigrafia on kirjoittanut ohjeet saavutettavan tiedoston tekemisestä Wordillä tyylipohjaan, jota voit käyttää väitöskirjasi kirjoituspohjana. Kirjoituspohjaan määritelty ulkoasu on sellaisenaan sopiva useimpiin väitöskirjoihin, ja sitä käyttäen voit tehdä suoraan painovalmiin PDF-tiedoston väitöskirjastasi.

Suomenkieliseen väitöskirjaan (teksti ja ohjeet suomeksi) voit ladata tiedoston täältä ja englanninkieliseen väitöskirjaan (teksti ja ohjeet englanniksi) täältä.
Huomaa, että jos tuot tekstin pohjaan toisesta tiedostosta, älä kopioi mukaan käyttämiäsi tyylejä, vaan tuo teksti säilyttäen pelkkä teksti (älä säilytä lähteen muotoilua). Jos säilytät lähteen muotoilun, voi se sekoittaa tyylipohjan.

Saavutettavuudesta saat lisätietoja esimerkiksi Saavutettavuuskirjasto Celian ohjesivustolta

Helsingin yliopiston ohjeita saavutettavuudesta voit katsoa täältä.