Kemiallisia kaavoja, matemaattisia kuvioita ja suuria datamääriä sisältävää opetusmateriaalia on usein vaikea sisäistää pelkästään kuuntelemalla tai lukemalla. Lightboard mullistaa opetusvideoiden tekemisen, sillä sen avulla vaativienkin verkkoluentojen havainnollistaminen on helppoa ja kustannustehokasta.
“Opetusvideon tekeminen on aivan eri asia kuin luennon pitäminen”, toteavat Unigrafian Creative Studion videotuotannoista vastaavat Lauri Manninen ja Heikki Jantunen. “Vaikka opettaja olisi luentosalissa kuin kala vedessä, kameran edessä hän saattaa jäätyä täysin. Kuvaaminen jännittää, sillä tilanne on uusi, ja kameralle puhumisen lisäksi on osattava tiivistää sanottava murto-osaan tavallisen luennon pituudesta.”
Juuri tämän vuoksi videointitilanne on tehty Unigragialla mahdollisimman helpoksi ja mukavaksi. Kun asiakas tulee studiolle, hänen ei tarvitse tietää tekniikasta, kalustosta tai videokuvauksesta mitään. Riittää, että hän hallitsee oman aihealueensa – videotuotantotiimi huolehtii kaikesta muusta. “Meidän tehtävämme on rentouttaa jokainen kameran eteen astuva tyyppi,” sanoo Jantunen ja hymyilee. “Jutustelemme niitä näitä, tarjoamme kahvia ja usein hyppäämme malliksi kameran eteen ja näytämme, miten homma hoidetaan,” lisää Manninen. “Olemme huomanneet, että se laukaisee jännityksen ja keventää tunnelmaa sopivasti.”
Tarve uusille opetustavoille on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Perinteisten luentotallenteiden ja puhuvien päiden sijaan asiakkaita kiinnostavat näyttävät animaatiot, tiedon visualisointi ja monipuolinen infografikka.
“Näiden toteuttamisessa budjetti tulee kuitenkin nopeasti vastaan”, Jantunen huomauttaa. Lightboard ratkaisee ongelman, sillä sen käyttö on edullista, mutta samalla näyttävää. “Tähän asti olemme hyödyntäneet Aalto-yliopiston tiloihin vuoden alussa rakennettua Lightboardia, mutta koska opetusvideoita kysytään yhä enemmän, päätimme hankkia vastaavan laitteiston myös Unigrafialle. Huhut hankinnasta lähtivät liikkeelle jo kevään korvilla, ja kesän aikana ehti tulla useampia tiedusteluja aiheesta. Nyt Lightboard on viimein saapumassa studiolle!”
Kaavoja, kuvioita ja tiedon visualisointia – miten Lightboard toimii?
Lightboardin toimintaperiaate on yksinkertainen. Heijastamattomaan lasipintaan piirretään fluorisoivilla tusseilla, joiden piirtojälki valaistaan lasilevyn reunoihin upotetuilla led-lampuilla. Opetustilanne on uudesta tekniikasta huolimatta jokaiselle luennoitsijalle tuttu – vain välineet vaihtuvat. Liidun tilalla on fluorisoiva tussi ja liitutaulun korvaa lasilevy. Luennoitsija katsoo kameraan lasin läpi, kasvot koko ajan katsojaan suunnattuina. Suurin etu perinteiseen liitutauluun tai kalvosettiin onkin se, että luennoitsijan ilmeet ja eleet näkyvät koko ajan opiskelijalle, myös “taululle” piirrettäessä ja kirjoitettaessa.
Lightboard sopii erityisen hyvin runsaasti kaavoja, kuvioita ja dataa sisältäviin luonnontieteellisiin ja taloutta käsitteleviin aiheisiin. Opetuksen ymmärtäminen ja sisäistäminen helpottuu, kun tietoa jäsennetään lasilevylle luennon edetessä. Kaavioiden piirtäminen, nostojen tekeminen, pääkohtien korostaminen ja visualisointi lasilevylle auttaa opiskelijaa vaikeankin aiheen hahmottamisessa. Lopulliseen videoon voidaan lisätä myös sähköistä dataa kuten powerpoint-kalvoja tai vaikka excel-taulukoita.
“Kokonaisuus rakentuu opiskelijoiden eteen vähitellen – sehän on oikeastaan aika maagista ja mahtavaa!”, Heikki Jantunen innostuu. “Kun kuvasimme sarjaa taloustieteen luennoista, jopa tällaisena ummikkona ymmärsin, mistä eteeni piirtyvissä kaavioissa oli kysymys”, Lauri Manninen komppaa kollegaansa. “Lightboardin avulla kuvattu opetusvideo oikeastaan muistuttaa animaatiota. Toteuttaminen vain on huomattavasti yksinkertaisempaa ja kustannustehokkaampaa.”
Kiinnostuitko? Ole yhteydessä Unigrafian asiakaspalveluun ja pyydä tarjous!