Unigrafia tiivistää yhteistyötä Haaga-Helian kanssa – IT-tuesta AV-tuotantoihin

Unigrafia tarjoaa asiakkailleen monipuolisia IT- ja AV-palveluja. Ne liittyvät useimmiten ohjelmistoihin, sovelluksiin tai laitetukeen ja tulevat tarpeeseen, kun piuhat eivät löydä oikeaa paikkaansa, tietokone tökkii tai ohjelmisto tuottaa päänvaivaa. Ratkaisuja löytyy myös haastavampiin kokonaisuuksiin. Haaga-Helian ja Unigrafia Creativen keväällä käynnistynyt yhteistyö syveni nopeasti uudelle tasolle, jossa AV-asiantuntijan työnkuvaan kuuluu opiskelijoiden teknistä ohjausta ja opettajien kouluttamista sekä editointitilojen ja videotuotantojen suunnittelua.

 

”Syvempää yhteistyötä lähdettiin rakentamaan Haaga-Heliassa syntyneiden tarpeiden perusteella, kertoo journalismin opettaja ja tv-työn kurssin vetäjä Esko Hatunen Pasilan kampukselta.

Journalismin koulutusohjelman vapaavalintaisiin opintoihin lukeutuvan kurssin pyörittäminen edellyttää tekniikan, tv-tuotantojen ja tarkkaamotyön hallitsemista. Kun kuulimme, että taloon on saatu asiantunteva osaaja Unigrafialta, tartuimme tilaisuuteen ja pyysimme häntä mukaan kurssin käytännön järjestelyihin.”

 

Unigrafialla AV-asiantuntijana työskentelevä Ilkka Peltola innostui ja otti uuden haasten ilomielin vastaan. Aiemmin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa tiiminvetäjän ja studiomestarin saappaissa seisseellä kokeneella konkarilla oli takanaan lukemattomia striimauksia ja monikameratuotantoja paitsi yliopistolla, myös Veikkauksella ja RAY:llä. Haaga-Helian projektiin hän siirtyi maaliskuun puolessa välissä.

Hatunen vastaa harjoittelu- ja tuotantopäivinä yleisestä koordinoinnista sekä studion puolella työskentelystä. Samaan aikaan Peltola valvoo, että tarkkaamon tekniikka pelaa.

 

”Yhteistyö on sujunut erinomaisesti ja palaute on ollut hyvää alusta asti. Parasta yhteistyöprojektissa on se, että olemme saaneet joukkoomme motivoituneen, kokeneen ja intohimolla työhönsä suhtautuvan tekijän, jolla halu suunnitella ja kehittää meille tärkeitä asioita, iloitsee Hatunen.

TV-työn kurssi on melkoinen voimainponnistus, sillä sen tavoitteena on ottaa haltuun koko prosessi suunnittelusta ja käsikirjoituksesta ohjaamiseen ja kuvaustilanteeseen saakka. Video on nouseva formaatti, ja kurssi sen tähden varsin suosittu. Siksi on mahtavaa, että minulla on nyt taistelupari, joka kykenee auttamaan asioissa, jotka eivät opiskelijoilta vielä luonnistu. Silloin kurssilla voidaan keskittyä täysillä olennaiseen eli journalististen sisältöjen tekemiseen.”

 

Myös Peltola on tyytyväinen. Opiskelijoilta on tullut kiitoksia, ja yleensä porukka lähtee kurssilta hymyssä suin. Palkitseviin työpäiviin mahtuu toki muutakin kuin opiskelijoiden opastusta.

 

”Tv-työn kurssi ja siihen liittyvä tarkkaamotyöskentely on laajuudeltaan pieni, mutta tähän mennessä ehdottomasti näkyvin osa AV-asiantuntijan työkokonaisuudessa, sanoo Peltola.

Olen opettajien tukena opetusvideoiden kuvaamisessa, editointityössä ja sovellusten käytössä, ja rakennan Editointi-tilaa, johon sijoitetaan editoinnissa tarvittava tekniikka ja ohjelmistot. Juuri nyt iso osa ajastani kuluu opetusvideoiden suunnitteluun, sillä jatkossa niitä tuotetaan niin opiskelijoille, opettajille kuin henkilökunnalle ja sisäiseen viestintään. Täällä pääsee tekemään vähän kaikkea – tyypillistä työpäivää ei taida olla nyt eikä tulevaisuudessa.”

 

Ensimmäinen konkreettinen yhteistyön tulos on saatu jo uunista ulos, kun 360journalismia.fi -sivusto julkaistiin toukokuussa. Viisi opiskelijoiden täysin tuottamaa varttitunnin studiokeskustelusessiota on kuvattu kahden tuotantopäivän aikana.

 

”Vielä emme osaa sanoa, mitä kaikkea tämä yhteistyö tuo tullessaan, mutta ideoita on jo nyt enemmän kuin ehdimme toteuttaa. Kaikenlaisia projekteja on meneillään, mutta niistä voimme kertoa lisää vasta ensi syksynä” Peltola ja Hatunen naurahtavat ja iskevät silmää.